Masopustní preclíčky

V povídání o kuchyních našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou masopustní tanec o vrkoč a přidají recept na preclíčky.

Ingredience
  • ½ kg hladké mouky
  • 4 dkg droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 dcl vlažné vody
  • na potření - 1 žloutek

Mouku se solí smícháme s kváskem zadělaným z mléka, cukru a droždí. Vše zpracujeme na hladké a vláčné těsto. Necháme přikryté utěrkou vykynout. Na pomoučeném válu těsto rozkrojíme na osm stejných dílků. Z každého vyválíme váleček asi 45 cm dlouhý, z něj vytvarujeme preclíky, položíme na vymazaný plech a necháme ještě asi 20 minut kynout. Potřeme rozmíchaným žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě. Podle chuti můžeme preclíky před pečením posypat hrubou solí, mákem nebo cukrem se skořicí.