Masopustní masové knedle
V masopustně laděných receptech se dozvíme, jak se v dobách našich babiček v tento čas bavili řezníci a jak připravit masové knedle.
- ½ kg vepřového masa
- 3 vejce
- strouhanka
- špek na omastek
- 40 dkg polohrubé mouky
- 1 dcl vody
- sůl
- pepř
Nejprve si připravíme nudlové těsto: mouku se špetkou soli dáme na vál a doprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme 2 vejce a postupně přidáváme vodu. Vypracujeme tuhé vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Rozdělíme ho na více bochánků a necháme chvíli odpočinout.Z každého bochánku vyválíme tenkou placku a necháme proschnout.
Vepřové maso, osolíme, opepříme a nakrájíme na malé kousky, které promícháme se strouhankou a vejcem. Směs masa zabalíme do nudlového těsta, pevně uzavřeme, aby maso při vaření z knedlíčku nevypadlo. Knedlíky dáme vařit v osolené vodě. Uvařené omastíme vyškvařeným špekem a posypeme strouhankou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.