Masopustní masové knedle

V masopustně laděných receptech se dozvíme, jak se v dobách našich babiček v tento čas bavili řezníci a jak připravit masové knedle.

Ingredience
  • ½ kg vepřového masa
  • 3 vejce
  • strouhanka
  • špek na omastek
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 1 dcl vody
  • sůl
  • pepř

Nejprve si připravíme nudlové těsto: mouku se špetkou soli dáme na vál a doprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme 2 vejce a postupně přidáváme vodu. Vypracujeme tuhé vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Rozdělíme ho na více bochánků a necháme chvíli odpočinout.Z každého bochánku vyválíme tenkou placku a necháme proschnout.

Vepřové maso, osolíme, opepříme a nakrájíme na malé kousky, které promícháme se strouhankou a vejcem. Směs masa zabalíme do nudlového těsta, pevně uzavřeme, aby maso při vaření z knedlíčku nevypadlo. Knedlíky dáme vařit v osolené vodě. Uvařené omastíme vyškvařeným špekem a posypeme strouhankou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.