Masopustní kolednice

Svatý Martin ukáže, co Masopust dokáže, říkávalo se v dobách našich babiček. Rozpustilý čas masopustu ale obsahoval i církevní svátky. Spolu s receptem na kolednice je připomeneme.

Ingredience
  • ½ kila polohrubé mouky
  • 5 dkg cukru
  • 5 dkg tuku
  • 1 vejce
  •  2 dkg droždí
  • ¼ litru mléka
  • vanilka
  • 10 dkg másla
  • 5 lžic řepného sirupu
  • perník na strouhání

V míse utřeme droždí s cukrem, dvěma lžícemi mouky a čtyřmi lžícemi mléka na kvásek. Necháme v teple vzejít. Přidáme cukr, mouku, vlahý tuk, mléko a vajíčko. Vypracujeme vláčné těsto a dáme ho kynout. Vykynuté rozkrájíme na menší stejné díly. Každý díl rozprostřeme a lžičkou naplníme makovou nádivkou. Zabalíme, cípy těsta k sobě přitiskneme, zformujeme a stisknutou částí dolů klademe do pekáče vymaštěného tukem. Pomažeme máslem, necháme ještě chvilku nakynout a upečeme.

Upečené vyklopíme a necháme vychladnout. V kastrůlku rozpustíme deset deka másla, přidáme pět lžic řepného sirupu a promícháme. Kolednice ze všech stran touto směsí pomažeme a obalíme v nastrouhaném perníku s cukrem a vanilkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.