Masopustní kolednice
Svatý Martin ukáže, co Masopust dokáže, říkávalo se v dobách našich babiček. Rozpustilý čas masopustu ale obsahoval i církevní svátky. Spolu s receptem na kolednice je připomeneme.
- ½ kila polohrubé mouky
- 5 dkg cukru
- 5 dkg tuku
- 1 vejce
- 2 dkg droždí
- ¼ litru mléka
- vanilka
- 10 dkg másla
- 5 lžic řepného sirupu
- perník na strouhání
V míse utřeme droždí s cukrem, dvěma lžícemi mouky a čtyřmi lžícemi mléka na kvásek. Necháme v teple vzejít. Přidáme cukr, mouku, vlahý tuk, mléko a vajíčko. Vypracujeme vláčné těsto a dáme ho kynout. Vykynuté rozkrájíme na menší stejné díly. Každý díl rozprostřeme a lžičkou naplníme makovou nádivkou. Zabalíme, cípy těsta k sobě přitiskneme, zformujeme a stisknutou částí dolů klademe do pekáče vymaštěného tukem. Pomažeme máslem, necháme ještě chvilku nakynout a upečeme.
Upečené vyklopíme a necháme vychladnout. V kastrůlku rozpustíme deset deka másla, přidáme pět lžic řepného sirupu a promícháme. Kolednice ze všech stran touto směsí pomažeme a obalíme v nastrouhaném perníku s cukrem a vanilkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.