Masopustní kaldoun
Čím víc toho lidé na tučný čtvrtek snědli, tím víc se po celý rok měli těšit zdraví, říkalo se v dobách našich babiček. Víc o tučňáku, jak se říkalo tučnému čtvrtku, přiblíží Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na masopustní kaldoun.
- 1 kg masových odřezků (vepřové, drůbeží) společně s drůbežími krky, husími játry a žaludky z drůbeže
- 1 celer
- 2 petržele
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 kapusta
- sůl
- muškátový květ
- 5 dkg másla
- vývar
- mouka
Maso dusíme ve velkém hrnci až do úplného vysmahnutí. Poté hrnec odkryjeme, přidáme máslo a směs se zasypeme hrstí mouky. Pomalu za stálého míchání přilejeme vodu nebo vývar, nakrájenou zeleninu a necháme ½ hodiny vařit. Poté polévku přecedíme přes cedník. Pokud je polévka příliš hustá, dolijeme vývar. Ochutíme muškátovým květem. Maso pak nakrájíme a spolu s uvařenou zeleninou přidáme do polévky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka