Masopustní kaldoun
Čím víc toho lidé na tučný čtvrtek snědli, tím víc se po celý rok měli těšit zdraví, říkalo se v dobách našich babiček. Víc o tučňáku, jak se říkalo tučnému čtvrtku, přiblíží Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na masopustní kaldoun.
- 1 kg masových odřezků (vepřové, drůbeží) společně s drůbežími krky, husími játry a žaludky z drůbeže
- 1 celer
- 2 petržele
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 kapusta
- sůl
- muškátový květ
- 5 dkg másla
- vývar
- mouka
Maso dusíme ve velkém hrnci až do úplného vysmahnutí. Poté hrnec odkryjeme, přidáme máslo a směs se zasypeme hrstí mouky. Pomalu za stálého míchání přilejeme vodu nebo vývar, nakrájenou zeleninu a necháme ½ hodiny vařit. Poté polévku přecedíme přes cedník. Pokud je polévka příliš hustá, dolijeme vývar. Ochutíme muškátovým květem. Maso pak nakrájíme a spolu s uvařenou zeleninou přidáme do polévky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.