Mandlové suchary (Zwieback) podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Vydáme se za historií sucharů, která sahá mnohem dál, než do dob našich babiček. Jejich prazáklad znali už staří Řekové a Římané.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

V libře mouky (45 dkg)rozemni dvanáct lotů másla (20 dkg), rozkloktej v hrnečku ve tři čtvrti žejdlíku dobrého mléka tři celé vejce a jeden žloutek, vlej to do mouky, přidej k tomu dva loty (3 dkg) rozdělaných lisovaných kvasnic, čtyry loty (6 dkg) oloupaných usekaných mandli, osol to patřičně a zadělej těsto hodně tuhé. Vypracuj ho, až se nechytá na vařečku, a nech ho kynout; potom ho dej na vál, udělej z něho dva podlouhlé úzké bochánky, podobající se šiškám, a nech je ve chladném místě, aby se nerozběhly, hodně vykynout, pak je pomaž rozkloktaným vejcem a upeč je.

Když vychladnou, nakrájej je přespříč na stejné, asi na prst tlusté kousky, osuš je na plechu v troubě a pak je posyp po obou stranách tlučeným cukrem a skořicí.