Likér břízový
Recepty našich babiček se na začátku minulého století neobjevovaly jen v zápisnících, ale také už kuchařských knihách a dokonce i časopisech. Do jednoho z nich nahlédla Vladimíra Jakouběová a kromě receptu na likér vybrala i několik tehdejších rad.
- 1 l březové šťávy
- 10 dkg cukru
- 5 dkg medu
Do skleněné nádoby nalijeme březovou šťávu, přidáme cukr a med. Nádobu umístíme na teplé slunné místo a necháme několik dní táhnout. Potom přecedíme, přidáme ½ l domácí pálenky a nalijeme do lahví. Užíváme denně jednu odlivku na lačný žaludek při vodnatelnosti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.