Likér břízový

Recepty našich babiček se na začátku minulého století neobjevovaly jen v zápisnících, ale také už kuchařských knihách a dokonce i časopisech. Do jednoho z nich nahlédla Vladimíra Jakouběová a kromě receptu na likér vybrala i několik tehdejších rad.

Ingredience
  • 1 l březové šťávy
  • 10 dkg cukru
  • 5 dkg medu

Do skleněné nádoby nalijeme březovou šťávu, přidáme cukr a med. Nádobu umístíme na teplé slunné místo a necháme několik dní táhnout. Potom přecedíme, přidáme ½ l domácí pálenky a nalijeme do lahví. Užíváme denně jednu odlivku na lačný žaludek při vodnatelnosti.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.