Kynutý věnec na štymberk

V receptech našich babiček si připomeneme vesnickou masopustní zábavu zvanou štymberk. Ten vrcholil tancovačkou, na které se podával kynutý věnec.

Ingredience
  • ¾ kg mouky
  • 3 dcl vody
  • 10 dkg másla
  • 5 dkg cukru
  • 4 dkg droždí
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • koření na ozdobu

Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky. Přilijeme 1 dcl vlažné vody, promícháme a necháme vzejít. Do mísy dáme asi 3/4 množství prosáté mouky, sůl, zbylý cukr, žloutky, přilijeme kvásek a zbytek vlažné vody. Důkladně promícháme, vysypeme na pomoučený vál a rukama těsto dál zpracováváme a postupně do něho zapracováváme zbytek mouky. Necháme pořádně nakynout.

Potom je znovu prohněteme a rozdělíme na 4 díly. Jeden díl rozválíme na placku a tvořítky vypichujeme tvary – srdíčka, kolečka, panáčky. Ze zbylých tří kousků vyválíme 3 prameny, které spleteme do copu. Na vymazaném plechu stočíme do věnce, konce dobře spojíme. Ozdobíme vykrájenými těstovými ozdobami. Věnec necháme asi 15 minut nakynout, potřeme vejcem a upečeme dorůžova. Můžeme dozdobit barevnými stuhami.