Krupicové koláčky

V receptech našich babiček si připomeneme kroupy, surovinu, která se hodila na zabíjačku, nastavování kaší nebo k přípravě koláčů.

Ingredience
  • ½ l mléka
  • zrnko soli
  • 15 dkg krupice
  • 2 dkg cukru
  • tlučená vanilka
  • 1 žloutek
  • 5 dkg mouky na vál
  • 2 bílky nebo 1 vejce celé
  • na obalení 8 dkg strouhané housky
  • 10 dkg přepuštěného másla neb sádla
  • 6 dkg zavařeniny3 dkg vanilkového cukru

Z vařícího mléka, soli a krupice uvaříme si hustou kaši a dáme ji vychladnouti. Do studené přimícháme cukr, vanilku a žloutek. Pak těsto na pomoučeném vále vyválíme, koblihovým kroužkem vykrájíme koláčky, obalíme je v rozšlehaných bílcích a ve strouhané housce, do každého koláčku uděláme obrácenou vařečkou důlek, načež je usmažíme v rozpáleném, přepuštěném másle nebo sádle na obou stranách do červena. Před podáváním naplníme důlky zavařeninou a posypeme je vanilkovým neb skořicovým cukrem.