Krajance se škvarkama

Šedivec bývala v dobách našich babiček jedna z masopustních slavností. Jak to o šedivci chodilo a co se připravovalo, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce sádla
  • talíř škvarků
  • 40 g droždí
  • sůl
  • kmín nebo mák posypání
  • vajíčko na potření

Do misky dáme trochu teplého mléka, lžíci mouky a lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Počkáme, až se vytvoří kvásek. Potom do mísy dáme mouku, sůl, pokrájené škvarky (nemleté), sádlo, kvásek a mléko a dobře vypracujeme, až se na těstě tvoří puchýře. Těsto dáme asi na hodinu vykynout.

Z těsta uděláme váleček, nakrájíme ho na stejné díly, z nich v ruce umotáme kuličku a tu na plechu rukou rozmáčkneme. Každou placku ozdobíme nožem mřížkou. Potřeme vajíčkem, posypeme kmínem, nebo mákem a necháme ještě kynout asi 20 minut. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.