Krajance se škvarkama

Šedivec bývala v dobách našich babiček jedna z masopustních slavností. Jak to o šedivci chodilo a co se připravovalo, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce sádla
  • talíř škvarků
  • 40 g droždí
  • sůl
  • kmín nebo mák posypání
  • vajíčko na potření

Do misky dáme trochu teplého mléka, lžíci mouky a lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Počkáme, až se vytvoří kvásek. Potom do mísy dáme mouku, sůl, pokrájené škvarky (nemleté), sádlo, kvásek a mléko a dobře vypracujeme, až se na těstě tvoří puchýře. Těsto dáme asi na hodinu vykynout.

Z těsta uděláme váleček, nakrájíme ho na stejné díly, z nich v ruce umotáme kuličku a tu na plechu rukou rozmáčkneme. Každou placku ozdobíme nožem mřížkou. Potřeme vajíčkem, posypeme kmínem, nebo mákem a necháme ještě kynout asi 20 minut. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.