Krajance se škvarkama
Šedivec bývala v dobách našich babiček jedna z masopustních slavností. Jak to o šedivci chodilo a co se připravovalo, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 2 žloutky
- 2 lžíce sádla
- talíř škvarků
- 40 g droždí
- sůl
- kmín nebo mák posypání
- vajíčko na potření
Do misky dáme trochu teplého mléka, lžíci mouky a lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Počkáme, až se vytvoří kvásek. Potom do mísy dáme mouku, sůl, pokrájené škvarky (nemleté), sádlo, kvásek a mléko a dobře vypracujeme, až se na těstě tvoří puchýře. Těsto dáme asi na hodinu vykynout.
Z těsta uděláme váleček, nakrájíme ho na stejné díly, z nich v ruce umotáme kuličku a tu na plechu rukou rozmáčkneme. Každou placku ozdobíme nožem mřížkou. Potřeme vajíčkem, posypeme kmínem, nebo mákem a necháme ještě kynout asi 20 minut. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.