Kapr na černo podle receptu z Podkrkonoší
V dobách našich babiček nesměl na štědrovečerním stole chybět kapr. A protože kapr na černo byl nejlepší, když se nechal do druhého dne rozležet, recept na jeho přípravu vám přinášejí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření už teď.
- 1 kg kapra, pokud možno i jeho krev zachycená při kuchání
- 4-5 lžic vinného octa, nebo zředěný ocet
- 5 kostek cukru
- máslo
- sůl
- cibule
- mrkev
- celer
- petržel
- 0,5 l piva
- 1 l vody
- 10 kuliček pepře a nového koření
- 2 hřebíčky
- špetka zázvoru
- bobkový list
- červené víno
- strouhaný perník
- ořechy
- rozinky
- sušené krájené švestky
Do vody s pivem dáme vařit koření, zeleninu a krájené sušené švestky. Po hodině vaření přidáme porce kapra a opět vaříme. Pak rybu vyjmeme děrovanou naběračkou a ochucujeme omáčku: přidáme několik lžic červeného vína, ocet, malinovou či jinou pikantní marmeládu nebo bezinková povidla. Na kousku másla upálíme cukr na karamel, přimícháme a opět vše společně povaříme. Takto připravený základ omáčky přecedíme a zahustíme perníkem, namočeným v červeném víně. Dochutíme dalšími krájenými švestkami ořechy a rozinkami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.