Kapr na černo podle receptu z Podkrkonoší

V dobách našich babiček nesměl na štědrovečerním stole chybět kapr. A protože kapr na černo byl nejlepší, když se nechal do druhého dne rozležet, recept na jeho přípravu vám přinášejí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření už teď.

Ingredience
  • 1 kg kapra, pokud možno i jeho krev zachycená při kuchání
  • 4-5 lžic vinného octa, nebo zředěný ocet
  • 5 kostek cukru
  • máslo
  • sůl
  • cibule
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • 0,5 l piva
  • 1 l vody
  • 10 kuliček pepře a nového koření
  • 2 hřebíčky
  • špetka zázvoru
  • bobkový list
  • červené víno
  • strouhaný perník
  • ořechy
  • rozinky
  • sušené krájené švestky

Do vody s pivem dáme vařit koření, zeleninu a krájené sušené švestky. Po hodině vaření přidáme porce kapra a opět vaříme. Pak rybu vyjmeme děrovanou naběračkou a ochucujeme omáčku: přidáme několik lžic červeného vína, ocet, malinovou či jinou pikantní marmeládu nebo bezinková povidla. Na kousku másla upálíme cukr na karamel, přimícháme a opět vše společně povaříme. Takto připravený základ omáčky přecedíme a zahustíme perníkem, namočeným v červeném víně. Dochutíme dalšími krájenými švestkami ořechy a rozinkami.