Kantoráky se sušenýma švestkama z Vysokého nad Jizerou
V kuchyních našich babiček kromě základních surovin nemohlo chybět sušené ovoce. To se hodilo do omáček, nápojů i moučníků. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na kantoráky se sušenýma švestkama z Vysocka.
- 80 dkg brambor
- 1 vejce, sůl
- ¼ kg mouky
- ¼ kg sušených švestek
- 60 dkg červeného kysaného zelí
- 1 lžička tlučeného cukru
- 4 lžíce strouhanky
- 4 lžíce másla
Brambory oloupeme, jemně nastrouháme, vymačkáme z nich vodu a dáme do mísy. Přidáme vejce, špetku soli, prosátou mouku a zpracujeme na tužší těsto. Na pomoučněném vále z něj vyválíme váleček a nakrájíme ho na kousky, do kterých zabalíme sušené švestky. (Pokud jsou švestky příliš suché, krátce je předem povaříme v oslazené vodě.)
Knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody. Když se voda začne znovu vařit, teplotu snížíme a knedlíky opatrně odtrhneme ode dna. Jakmile vyplavou na povrch, necháme je ještě minutu povařit a pak je vyjmeme. Zelí krátce povaříme, dochutíme cukrem a solí. Strouhanku opražíme dozlatova. Hotové knedlíky rozdělíme do talířů, omastíme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a přidáme k nim zelí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.