Kachna na švestkách

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou význam pranostik, které sedláci sledovali místo dnešní předpovědi počasí. A inspirací pro některý z honosnějších obědů budiž kachna na švestkách.

Ingredience
  • 1 kachna
  • 5 lžic másla
  • mletý pepř
  • 4 cibule
  • 5 kuliček jalovce
  • 4 hřebíčky
  • 3 dcl vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 10 dkg sušených švestek
  • 2 kyselá jablka
  • snítka tymiánu
  • trocha majoránky

Kachnu naporcujeme, osolíme a opepříme. Rozehřejeme máslo a maso na něm ze všech stran opečeme a dáme do pekáče. Cibuli nakrájíme nadrobno a s jalovcem, hřebíčky a majoránkou přidáme k masu, podlijeme vývarem a upečeme doměkka. Porce kachny vyjmeme a udržujeme v teple. Výpek vydusíme, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a povaříme.

Zbylé cibule nakrájíme na měsíčky, sušené švestky a jablka na kostičky. Rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, ovoce a snítku tymiánu. Osmahneme, zalijeme zahuštěnou šťávou povaříme. Kachnu přelitou omáčkou podáváme s bramborovým knedlíkem.