Kachna na divoko podle receptu z počátku 20. století
V receptech našich babiček střídáme venkovské a městské kuchyně, tedy zápisky a kuchařky. Tentokrát Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová vybírali recept z kuchařské knihy, tedy z městské kuchyně. A to kachnu na divoko.
Recept z knihy Malá kuchařka a hospodyňka česká Vlasty Štěpánové z počátku 20. století:
Slanina, mrkev, brukev, petržel, celer, cibule, citronová kůra, bobkový list, nové kořeni, dymián a jalovec nechá se do růžova udusiti na másle. Do toho vloží se kachna rozkrájená, osolená a slaninou prostrkaná, přidá se cukr, červené víno a podlévá se polévkou.
Hotové maso se pak vyndá a do omáčky se dá pálený cukr, mouka, sůl, přilije se polévky, povaří se, procedí a vylije se na kachnu. Podobně připravuje se i divoká kachna.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.