Babiččina hrstková polévka
Ani v období masopustu si na venkově nemohli dopřát maso každý den, tolik ho nebylo. A tak si hospodyně i strávníci museli vystačit hlavně s polévkami a kašemi.
- 2 l vody
- 4 cibule
- 2 mrkve
- 1 pórek
- ½ celeru
- 2 petržele
- hrst čočky
- hrst sušeného hrachu
- hrst vloček
- 6 stroužků česneku
- 3 brambory
- 2 lžíce červené papriky
- pepř
- sůl
- majoránka
- sádlo
- mouka
Hrách a čočku předem namočíme. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky a vše, kromě brambor, lehce osmahneme na sádle. Přidáme dvě lžíce papriky, na kostičky nakrájené brambory, hrách a čočku, zalijeme vroucí vodou, a vaříme, dokud není zelenina měkká. Pak přidáme utřený česnek a pepř. Na pánvi rozehřejeme sádlo, zasypeme moukou a za stálého míchání upražíme tmavší jíšku, kterou vlijeme do vroucí polévky. Nakonec vše dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka