Jabkovice z Pojizeří

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Jablka a jablečný mošt

V receptech našich babiček nás Vladimíra Jakouběová seznamuje nejen s přípravou pokrmů a nápojů, ale třeba také s tím, co se v daném čase na venkově či ve městech dělo. A tak si připomeneme přípravu jabkovice i zvyky spojené kateřinskými bály. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 l jablečné šťávy
  • 1 litr pálenky
  • 2 celé skořice
  • tři květy badyánu
  • 5 zrnek koriandru

Jablečnou šťávu smícháme s destilátem (jabkovice, hruškovice), přidáme celou skořici, badyán a koriandr. Necháme v chladu a temnu asi týden uležet. Poté opatrně scedíme. Podle chuti můžeme dosladit medem.