Houbovka s chlupáčema

Září bylo pro naše předky měsícem úrody nejen na zahradách a polích, ale také v lesích. To se projevilo i v kuchyních našich babiček. Takže nás čeká řada houbových receptů. Tentokrát Vladimíra Jakouběová vybrala houbovku s chlupáčema. Natáčel Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • Čerstvé hříbky
  • 1 cibule
  • hrst nasekané zelené petrželky
  • několik lístků libečku
  • nové koření
  • celý pepř
  • bobkový list
  • ¼ l sladké smetany
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžíce mouky
  • sůl
  • 2 lžíce cukru

Na cibulce rychle osmahneme sekanou petrželovou nať, aby se nepřipekla. Přidáme pokrájené houby, podlijeme horkou vodou, přidáme koření, cukr a dusíme. Když jsou houby měkké, zalijeme smetanou a zahustíme moukou nebo jíškou. Nakonec dosolíme a přidáme podle chuti ocet. Podáváme s chlupatými knedlíky.