Houbová vomajda z rodinného receptáře paní Jakouběové
V podzimních kuchyních našich babiček nesměly chybět houby. I když jak se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního, středověk viděl v houbách dílo ďábla. Komu houby ale chutnají, toho potěší houbová vomajda.
- 25 dkg různých hub
- 4 dkg másla
- 1 malá cibule
- lístek estragonu nebo libeček
- asi 4 dkg strouhanky
- 1/5 l vody nebo hovězího vývaru
- 2 lžíce smetany
- sůl
Očištěné houby nakrájíme na plátky. Na rozpuštěném másle podusíme jemně pokrájenou cibuli a houby, přidáme sekaný estragon nebo libeček. Když jsou houby měkké, vmícháme do nich strouhanku. Takto připravenou směs osolíme, přidáme hovězí vývar, povaříme a zlepšíme přidáním smetany. Tuto omáčku použijeme na vařená masa, ale i pečeně, nebo můžeme podávat pouze s houskovými knedlíky bez masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.