Houbová vomajda z rodinného receptáře paní Jakouběové
V podzimních kuchyních našich babiček nesměly chybět houby. I když jak se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního, středověk viděl v houbách dílo ďábla. Komu houby ale chutnají, toho potěší houbová vomajda.
- 25 dkg různých hub
- 4 dkg másla
- 1 malá cibule
- lístek estragonu nebo libeček
- asi 4 dkg strouhanky
- 1/5 l vody nebo hovězího vývaru
- 2 lžíce smetany
- sůl
Očištěné houby nakrájíme na plátky. Na rozpuštěném másle podusíme jemně pokrájenou cibuli a houby, přidáme sekaný estragon nebo libeček. Když jsou houby měkké, vmícháme do nich strouhanku. Takto připravenou směs osolíme, přidáme hovězí vývar, povaříme a zlepšíme přidáním smetany. Tuto omáčku použijeme na vařená masa, ale i pečeně, nebo můžeme podávat pouze s houskovými knedlíky bez masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.