Houbová vomajda z rodinného receptáře paní Jakouběové

V podzimních kuchyních našich babiček nesměly chybět houby. I když jak se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního, středověk viděl v houbách dílo ďábla. Komu houby ale chutnají, toho potěší houbová vomajda.

Ingredience
  • 25 dkg různých hub
  • 4 dkg másla
  • 1 malá cibule
  • lístek estragonu nebo libeček
  • asi 4 dkg strouhanky
  • 1/5 l vody nebo hovězího vývaru
  • 2 lžíce smetany
  • sůl

Očištěné houby nakrájíme na plátky. Na rozpuštěném másle podusíme jemně pokrájenou cibuli a houby, přidáme sekaný estragon nebo libeček. Když jsou houby měkké, vmícháme do nich strouhanku. Takto připravenou směs osolíme, přidáme hovězí vývar, povaříme a zlepšíme přidáním smetany. Tuto omáčku použijeme na vařená masa, ale i pečeně, nebo můžeme podávat pouze s houskovými knedlíky bez masa.