Chlebová bandorka
V zápiscích a kuchařských knihách babiček často najdeme inspiraci, ale knížečky o náhradách nedostupných potravin moc nenadchnout. I tam Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Syrové zemáky se oškrábou a nakrájí se na kostky. Pak se smíchají tři díly rozkrájených zemáků a čtvrtý díl chleba, který taktéž na kostky byl nakrájen, upraží se lžíce mouky v horkém másle do žluta, přidá se k ní chléb a rozsekaná cibule, přileje se dostatečné množství vody, osolí se a přidá se trochu kmínu a majoránky. Zemáky se do toho vsypou, vše se do měkka uvaří.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.