Hovězí maso se zelenou omáčkou
V povídání o kuchyních našich babiček nahlédneme do měšťanských příborníků. K lepšímu nádobí se hodí nějaký lepší pokrm, a tím bude hovězí maso se zelenou omáčkou.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Uvaříme kus hovězího masa s kořenovou zeleninou (kořínky), s půlkou spařené kapusty a kouskem spařeného vepřového masa soleného. Maso hovězí se nechá vykapati, narovná se na mísu, obloží zeleninou a vepřovým masem rozkrájeným na řízky. Omáčka se připraví následovně: Roztluče se na kaši hrst zelené petržele, hrst lístků estragonových, právě tolik kerblíku, majoránky a dvakráte tolik brutnáku. Když jsou bylinky na kaši, přidáme k nim tvrdé žloutky a prolisujeme vše. Kaši zpracujeme lžící a přimísíme pomalu olej, ocet, hořčici, sůl a pepř.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.