Horácké burášky

Další z receptů našich babiček je z Vysočiny. I v tomto kraji měli nezastupitelnou úlohu brambory, ze kterých tu připravovali třeba burášky.

Ingredience
  • 1 kg brambor vařených ve slupce
  • 30 dkg polohrubé mouky
  • sůl
  • případně 1 vejce
  • mléko na spaření
  • řepný sirob nebo med na oslazení
  • 6 dkg másla
  • 6 dkg máku

Den předem uvařené brambory oloupeme, přidáme špetku soli, mouku, případně vejce a zpracujeme v těsto. Rozdělíme na kousky a zformujeme do tvaru malých podlouhlých šišek, každou šestkrát nakrojíme a v troubě na suchém plechu vysypaném mákem upečeme. Upečené burášky spaříme horkým mlékem, osladíme řepným sirupem nebo medem, posypeme mletým mákem a omastíme máslem.