Družbance na čtvrtou postní neděli
Tentokrát nám Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží, jak se pekly koláče s více nádivkami, takzvané družbance. A také co to byla pernice a tříč.
- 35 dkg polohrubé mouky
- 35 dkg hladké mouky
- 10 dkg cukru
- 10 dkg másla
- 10 dkg sádla
- 2 vajíčka
- 2 kostky droždí
- trocha mléka
- Na náplně:
- povidla
- tvaroh
- umletý mák
- jablečná nebo hrušková povidla
Změklé máslo, cukr a vajíčka ušleháme. Z mléka, droždí a lžičky cukru si připravíme kvásek. Po vzejití dáme na vál mouku a všechny suroviny smícháme a uhněteme. Necháme kynout na teplém místě.
Po vykynutí přendáme těsto na vál a rozdělíme na bochánky, malý kousek těsta odkrojíme na ozdoby. Z bochánků vytvoříme širší kolečka. Postupně na ně dáváme kolem dokola všechny nádivky. Z kousku těsta vyválíme váleček a do středu koláče z něj vytvoříme kytičku nebo po okrajích copánek. Okraje koláčů potřeme rozkvedlaným vajíčkem, dáme na vymaštěný plech a pečeme v troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka