Domácí žemle, i do jitrnic
Nastává čas zabijačkových dobrot, na které se všechno chystalo doma, včetně housek do jitrnic. Jak na jejich zadělání a pečení, natočil redaktor Jaroslav Hoření s nejen sběratelkou receptů Vladimírou Jakouběovou.
- ½ kg polohrubé mouky
- 2 dkg droždí
- lžička cukru
- necelý 1/4 l mléka
- 2 žloutky
- 6 dkg sádla
- sůl
- vejce na potření
Mouku prosejeme do mísy, utvoříme důlek, vložíme rozdrcené droždí, posypeme cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a lžičkou promícháme s trochou mouky. Necháme vzejít. Přidáme žloutky, rozehřátý a prochladlý tuk a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme vykynout.
Vykynuté těsto si rozdělíme asi na 30 stejných dílků a každý dílek na 3 stejně velké kousky. Z každého kousku vyválíme pramínek a vždy ze tří spleteme houstičku. Klademe na pomaštěný plech, necháme vykynout, pomažeme rozšlehaným vejcem a upečeme. V případě, že je nepoužijeme do jitrnic, posypeme před pečením kmínem a solí nebo mákem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.