Domácí žemle, i do jitrnic

Nastává čas zabijačkových dobrot, na které se všechno chystalo doma, včetně housek do jitrnic. Jak na jejich zadělání a pečení, natočil redaktor Jaroslav Hoření s nejen sběratelkou receptů Vladimírou Jakouběovou.

Ingredience
  • ½ kg polohrubé mouky
  • 2 dkg droždí
  • lžička cukru
  • necelý 1/4 l mléka
  • 2 žloutky
  • 6 dkg sádla
  • sůl
  • vejce na potření

Mouku prosejeme do mísy, utvoříme důlek, vložíme rozdrcené droždí, posypeme cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a lžičkou promícháme s trochou mouky. Necháme vzejít. Přidáme žloutky, rozehřátý a prochladlý tuk a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme vykynout.

Vykynuté těsto si rozdělíme asi na 30 stejných dílků a každý dílek na 3 stejně velké kousky. Z každého kousku vyválíme pramínek a vždy ze tří spleteme houstičku. Klademe na pomaštěný plech, necháme vykynout, pomažeme rozšlehaným vejcem a upečeme. V případě, že je nepoužijeme do jitrnic, posypeme před pečením kmínem a solí nebo mákem.