Čočka s hruškama a uzeným

Jak už víme, v postním čase se často konzumovaly luštěniny. Ostatně na venkově to platilo nejen v období půstu. A tak se s Vladimírou Jakouběovou pustíme do vaření čočky. Nebude čočka na kyselo, jak jsme běžně zvyklí, ale čočka s hruškama a uzeným.

Ingredience
  • 30 dkg čočky
  • 20 dkg uzeného masa
  • 15 dkg hrušek
  • 15 dkg pórku
  • sůl

Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc namočenou. Vodu slijeme, čočku zalijeme novou vodou (aby sahala jen mírně nad čočku) a uvaříme. Pórek nakrájíme na drobné nudličky, uzené a hrušky na kostičky. K téměř měkké čočce přidáme pórek, maso a hrušky a společně dovaříme doměkka. Dochutíme solí. Na talíři ozdobíme kouskem citronu a zelenou bylinkou. Podáváme s pečivem.