Chlupaté knedlíky s chundelkou

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Mirka Kuntzmannová, Český rozhlas

Babiččiny recepty - Chlupaté knedlíky s chundelkou

V době předvelikonoční měly zvláštní postavení postní neděle. Ta v pořadí pátá má temný název - Smrtná. Ale vlastně bylo veselo. A my budeme vařit chlupaté knedlíky s chundelkou.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 1 lžíce soli
  • 10 dkg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • máslo
  • 1 dl smetany

Z nastrouhaných syrových brambor odstraníme vodu (necháme okapat na cedníku), přidáme ze dna usazený škrob, sůl, hrubou mouku a jedno celé vajíčko. Vše uhněteme. Do vařící osolené vody lžící vykrajujeme knedlíky, které vaříme asi 5 minut. Poté je opatrně dřevěnou naběračkou vyndáme na talíř. Do vody, která zbyla po uvaření, přidáme mléko nebo smetanu a trochu přimastíme přeškvařeným máslem. Do „chundelky“ knedlíky namáčíme. Knedlíky můžeme podávat také s dušeným zelím a osmaženou cibulkou.