Chleba s křížalami

K podzimu rozhodně patří trhání jablek a podzimní sluneční paprsky ještě mohou pomoci při sušení křížal. A ty se budou hodit na recept Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního, chleba s křížalami.

Ingredience
  • 30 dkg hladké mouky
  • 20 dkg žitné mouky
  • 2,5-3 dl vlažné vody
  • 4 dkg kvasnic
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce sádla
  • sušené švestky, nebo křížaly z jablek

Smícháme mouky, sůl, tuk a zapracujeme kvásek. Těsto zaděláme vodou a vypracujeme ne příliš tuhé těsto, které necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 bochníčky, do každého vtlačíme malé kousky sušených švestek, nebo předem namočené křížaly z jablek. Potřeme slanou vodou, nebo podmáslím a pečeme v předem vyhřáté troubě.