Cecilkové důlkové koláče

Pomalu se blíží předvánoční postní období, před kterým se lidé v dobách našich babiček ještě snažili užít si zábavy a dobrého jídla. Na počest svaté Cecílie, patronky muzikantů, se konaly i tancovačky.

Ingredience
  • 4 dcl mléka
  • ¼ kg cukru
  • vanilka
  • 3 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 15 dkg másla
  • 10 dkg sádla
  • lžička soli
  • ½ kg hladké mouky
  • ½ kg polohrubé mouky
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 3 dkg umletých ořechů
  • 6 dkg čerstvého droždí
  • vejce na potření

V malé misce z kvasnic, trošky mléka a mouky zaděláme kvásek. Vzešlý přidáme k ostatním surovinám, vypracujeme těsto a necháme ho vykynout. Z vykynutého těsta lžící odkrajujeme kousky. Každý zformujeme do kuličky a položíme na vymazaný plech.

Ingredience
  • náplň: ½ kg tvarohu
  • 2 vejce
  • cukr podle chuti

Chvíli necháme kynout, pak malou skleničkou s rovným dnem do každé kuličky vytlačíme důlek. Vystouplé okraje potřeme rozšlehaným vejcem a důlky naplníme nádivkou. Posypeme sekanými ořechy. Necháme ještě chvíli kynout a v teplé troubě upečeme. Před podáváním pocukrujeme.