Cacarka: Babiččina polévka na zahřátí
Pokrmy, které naše babičky vařily, byly ovlivněné nejen dostupností surovin, ale i pranostikami. A na „zmrzlíky" mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na cacarku, polévku pro zahřátí.
- ½ kg dobrého kysaného zelí
- 2 l vody
- 20 dkg uzené klobásy
- 10 dkg sušených hub
- ¼ l kysané smetany
- 2 brambory
- 3 dkg hladké mouky
- sůl podle chuti
Kysané zelí překrájíme, zalijeme vodou, přidáme vodou propláchnuté houby a vaříme. Teprve později přidáme klobásu nakrájenou na kolečka. Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a zvlášť uvaříme v osolené vodě. Když jsou zelí a houby měkké, přilijeme uvařené brambory i s vodou, v níž se vařily, zahustíme smetanou, ve které rozmícháme mouku, ochutíme solí a povaříme.
Když nebyla v domě klobása, přidávaly se místo ní do polévky kroupy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...