Cacarka: Babiččina polévka na zahřátí
Pokrmy, které naše babičky vařily, byly ovlivněné nejen dostupností surovin, ale i pranostikami. A na „zmrzlíky" mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na cacarku, polévku pro zahřátí.
- ½ kg dobrého kysaného zelí
- 2 l vody
- 20 dkg uzené klobásy
- 10 dkg sušených hub
- ¼ l kysané smetany
- 2 brambory
- 3 dkg hladké mouky
- sůl podle chuti
Kysané zelí překrájíme, zalijeme vodou, přidáme vodou propláchnuté houby a vaříme. Teprve později přidáme klobásu nakrájenou na kolečka. Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a zvlášť uvaříme v osolené vodě. Když jsou zelí a houby měkké, přilijeme uvařené brambory i s vodou, v níž se vařily, zahustíme smetanou, ve které rozmícháme mouku, ochutíme solí a povaříme.
Když nebyla v domě klobása, přidávaly se místo ní do polévky kroupy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka