Cacarka: Babiččina polévka na zahřátí
Pokrmy, které naše babičky vařily, byly ovlivněné nejen dostupností surovin, ale i pranostikami. A na „zmrzlíky" mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na cacarku, polévku pro zahřátí.
- ½ kg dobrého kysaného zelí
- 2 l vody
- 20 dkg uzené klobásy
- 10 dkg sušených hub
- ¼ l kysané smetany
- 2 brambory
- 3 dkg hladké mouky
- sůl podle chuti
Kysané zelí překrájíme, zalijeme vodou, přidáme vodou propláchnuté houby a vaříme. Teprve později přidáme klobásu nakrájenou na kolečka. Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a zvlášť uvaříme v osolené vodě. Když jsou zelí a houby měkké, přilijeme uvařené brambory i s vodou, v níž se vařily, zahustíme smetanou, ve které rozmícháme mouku, ochutíme solí a povaříme.
Když nebyla v domě klobása, přidávaly se místo ní do polévky kroupy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.