Cacarka: Babiččina polévka na zahřátí

Pokrmy, které naše babičky vařily, byly ovlivněné nejen dostupností surovin, ale i pranostikami. A na „zmrzlíky" mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na cacarku, polévku pro zahřátí.

Ingredience
  • ½ kg dobrého kysaného zelí
  • 2 l vody
  • 20 dkg uzené klobásy
  • 10 dkg sušených hub
  • ¼ l kysané smetany
  • 2 brambory
  • 3 dkg hladké mouky
  • sůl podle chuti

Kysané zelí překrájíme, zalijeme vodou, přidáme vodou propláchnuté houby a vaříme. Teprve později přidáme klobásu nakrájenou na kolečka. Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a zvlášť uvaříme v osolené vodě. Když jsou zelí a houby měkké, přilijeme uvařené brambory i s vodou, v níž se vařily, zahustíme smetanou, ve které rozmícháme mouku, ochutíme solí a povaříme.

Když nebyla v domě klobása, přidávaly se místo ní do polévky kroupy.