Bramborový kucmoch s vejci
V povídání o vybavení kuchyní před sto lety se podíváme na to, do čeho naše babičky ukládaly vajíčka. Bez vajec se hospodyně totiž neobešly, třeba při přípravě bramborového kucmochu s vejci.
- 1 kg brambor
- 2 dcl smetany
- 3 dcl mléka
- 5 dkg másla
- sůl
- kmín
- 6 vajec
- šnytlík nebo petrželka
- česnek dle chuti
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky, zalijeme vařící vodou, osolíme okmínujeme a uvaříme doměkka. Z měkkých brambor slijeme vodu, přidáme máslo a rozmačkáme. Po částech vmícháváme horké mléko se smetanou a vyšleháme hladkou kaši. Do kaše vmícháme rozmačkaný česnek a najemno posekanou petrželku.
Pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Urovnáme do něj bramborovou kaši. Lžící vyhloubíme důlky a do každého rozklepneme jedno vejce a osolíme. Dáme do vyhřáté trouby a upečeme. Po upečení necháme chvilku odpočinout. Podáváme s podmáslím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…
Jan Pokorný, moderátor


Tulák po hvězdách
Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.