Bramborový kucmoch s vejci

V povídání o vybavení kuchyní před sto lety se podíváme na to, do čeho naše babičky ukládaly vajíčka. Bez vajec se hospodyně totiž neobešly, třeba při přípravě bramborového kucmochu s vejci.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 2 dcl smetany
  • 3 dcl mléka
  • 5 dkg másla
  • sůl
  • kmín
  • 6 vajec
  • šnytlík nebo petrželka
  • česnek dle chuti

Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky, zalijeme vařící vodou, osolíme okmínujeme a uvaříme doměkka. Z měkkých brambor slijeme vodu, přidáme máslo a rozmačkáme. Po částech vmícháváme horké mléko se smetanou a vyšleháme hladkou kaši. Do kaše vmícháme rozmačkaný česnek a najemno posekanou petrželku.

Pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Urovnáme do něj bramborovou kaši. Lžící vyhloubíme důlky a do každého rozklepneme jedno vejce a osolíme. Dáme do vyhřáté trouby a upečeme. Po upečení necháme chvilku odpočinout. Podáváme s podmáslím.