Bramborový kucmoch s vejci
V povídání o vybavení kuchyní před sto lety se podíváme na to, do čeho naše babičky ukládaly vajíčka. Bez vajec se hospodyně totiž neobešly, třeba při přípravě bramborového kucmochu s vejci.
- 1 kg brambor
- 2 dcl smetany
- 3 dcl mléka
- 5 dkg másla
- sůl
- kmín
- 6 vajec
- šnytlík nebo petrželka
- česnek dle chuti
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky, zalijeme vařící vodou, osolíme okmínujeme a uvaříme doměkka. Z měkkých brambor slijeme vodu, přidáme máslo a rozmačkáme. Po částech vmícháváme horké mléko se smetanou a vyšleháme hladkou kaši. Do kaše vmícháme rozmačkaný česnek a najemno posekanou petrželku.
Pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Urovnáme do něj bramborovou kaši. Lžící vyhloubíme důlky a do každého rozklepneme jedno vejce a osolíme. Dáme do vyhřáté trouby a upečeme. Po upečení necháme chvilku odpočinout. Podáváme s podmáslím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka