Bramborové placky s jabčatama

„Po neděli skromněji“ uvádí se v v jednom nedávno nalezeném starém rodinném receptáři z roku 1924 k obvyklému podzimnímu dennímu jídelníčku v chalupách v našem kraji...

Ingredience
  • 1 kg uvařených oloupaných brambor
  • 30 dkg hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • na potření: kousek sádla, nebo másla, rozvařená jabčata se skořicí a medem

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme je najemno. Osolíme, posypeme moukou, přidáme vajíčko a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále těsto rozválíme natenko a vykrájíme kolečka. Klademe je na rozpálenou suchou pánev nebo na dno litinového hrnce a opečeme z obou stran, až se dělají tmavé puchýřky. Ještě horké potíráme z obou stran rozpuštěným máslem. V hrnci rozvaříme oloupaná jablka, vydusíme šťávu, přidáme skořici a med a mažeme na placky podle chuti.