Bramborové placky s jabčatama
„Po neděli skromněji“ uvádí se v v jednom nedávno nalezeném starém rodinném receptáři z roku 1924 k obvyklému podzimnímu dennímu jídelníčku v chalupách v našem kraji...
- 1 kg uvařených oloupaných brambor
- 30 dkg hladké mouky
- špetka soli
- 1 vejce
- na potření: kousek sádla, nebo másla, rozvařená jabčata se skořicí a medem
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme je najemno. Osolíme, posypeme moukou, přidáme vajíčko a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále těsto rozválíme natenko a vykrájíme kolečka. Klademe je na rozpálenou suchou pánev nebo na dno litinového hrnce a opečeme z obou stran, až se dělají tmavé puchýřky. Ještě horké potíráme z obou stran rozpuštěným máslem. V hrnci rozvaříme oloupaná jablka, vydusíme šťávu, přidáme skořici a med a mažeme na placky podle chuti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka