Barevné řetízky na stromeček podle Marie Sandtnerové
Barevné řetízky, sněhové podkůvky či černošky ve sněhu, to jsou recepty Marie Sandtnerové na sladkosti na vánoční stromeček. Jeden vyzkoušíme.
- 4 bílky
- 7 dkg tlučeného cukru
- 20 dkg cukru vařeného ve ¼ l vody
- 6 dkg cukru pudru
- 2 kapky rybízové šťávy
- vosk
Do tuhého sněhu z čerstvých bílků zašleháme tlučený cukr, pak tam přikapeme, stále šlehajíce, cukr vařený na silnou nitku, a když sníh vychladne, zamícháme do něho lehce cukr (pudr). Takto připravenou hmotu rozdělíme na dvě nestejné polovičky. Větší díl obarvíme šťávou, druhý necháme neobarvený. Pak vložíme oba díly do dvou kornoutů s hvězdičkovou trubičkou, načež vystřikujeme na studený, povoskovaný plech růžové hubinky vedle sebe do řady, na ně napneme stříbrnou neb zlatou nit, kterou zakončíme očkem na pověšení, načež vystříkáme na nit hubinky z bílého sněhu. Řetězy nejdříve usušíme v chladné troubě a potom je dosušíme v teplejší troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.