Barevné řetízky na stromeček podle Marie Sandtnerové

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Jana Vlková

Babiččiny recepty: Barevné řetízky

Barevné řetízky, sněhové podkůvky či černošky ve sněhu, to jsou recepty Marie Sandtnerové na sladkosti na vánoční stromeček. Jeden vyzkoušíme.

Ingredience
  • 4 bílky
  • 7 dkg tlučeného cukru
  • 20 dkg cukru vařeného ve ¼ l vody
  • 6 dkg cukru pudru
  • 2 kapky rybízové šťávy
  • vosk

Do tuhého sněhu z čerstvých bílků zašleháme tlučený cukr, pak tam přikapeme, stále šlehajíce, cukr vařený na silnou nitku, a když sníh vychladne, zamícháme do něho lehce cukr (pudr). Takto připravenou hmotu rozdělíme na dvě nestejné polovičky. Větší díl obarvíme šťávou, druhý necháme neobarvený. Pak vložíme oba díly do dvou kornoutů s hvězdičkovou trubičkou, načež vystřikujeme na studený, povoskovaný plech růžové hubinky vedle sebe do řady, na ně napneme stříbrnou neb zlatou nit, kterou zakončíme očkem na pověšení, načež vystříkáme na nit hubinky z bílého sněhu. Řetězy nejdříve usušíme v chladné troubě a potom je dosušíme v teplejší troubě.