Bábovka s mákem

Mezi nejoblíbenější moučníky po staletí patří bábovka. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás zavedou její historie a přidají recept na bábovku s mákem.

Ingredience
  • ½ kg polohrubé mouky
  • ¼ l mléka
  • 2 vrchovaté lžíce krystalového cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 6 lžic rozpuštěného másla
  • nastrouhaná půlka muškátového oříšku
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 3 dkg čerstvého droždí

Do vlažného mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryté necháme na teplém místě vzejít. Do mísy nasypeme mouku a promícháme se solí, muškátovým oříškem a citronovou kůrou. Přidáme žloutek, máslo a kvásek. Vařečkou důkladně vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme pořádně nakynout.

Ingredience
  • Na náplň: 35 dkg třeného máku
  • 10-12 lžic tlučeného cukru (podle chuti)
  • 5 lžic rumu
  • 2 vrchovaté lžíce medu
  • 2 dcl uvařené kávy

Utřený mák smícháme s cukrem, přidáme rum, med, kávu a vymícháme kašovitou hmotu. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Potřeme náplní a srolujeme. Závin přeneseme do formy vymazané máslem a konce přes sebe přeložíme. Necháme ještě asi půl hodiny kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.