Babiččiny špekové knedlíky

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou vaření v páře. Už před více než sto lety tak hospodyně připravovaly třeba špekové knedlíky a nepotřebovaly k tomu dnes oblíbený parní hrnec.

Ingredience
  • 6 starších žemlí
  • 20 dkg dobré slaniny
  • 1–2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • 2 dcl mléka
  • 6 lžic hrubé mouky
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • zelená petrželka
  • sůl
  • pepř

Žemle nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a na lžíci sádla opečeme. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a na slanině necháme zesklovatět. Přidáme k žemlím a promícháme. Vejce rozšleháme v mléce a nalijeme na žemle. Přidáme mouku, máslo, posekanou zelenou petrželku, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Necháme půl hodiny odpočinout.

Pak z těsta vytvarujeme osm kulatých knedlíků. Do hrnce nalijeme trochu vody, vložíme pařák trochu omazaný sádlem, na pařák poskládáme knedlíky a vaříme 15-20 minut. Podáváme s dušeným zelím a osmaženou cibulkou.