Babiččiny rohlíčky s jabčaty

V povídání o kuchyních našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přibližují nejen pozapomenuté recepty, ale také tehdejší vybavení kuchyní. V těch nesmělo chybět síto na mouku. A z mouky upečeme rohlíčky s jabčaty.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamela dobová kuchařka:

Smíchej 14 dkg proseté mouky, 1 žloutek, 1 celé vejce, trochu soli a 2 dkg droždí, zadělej těsto a nech ho odpočinout. Mezi tím prohněť 14 dkg mouky s 20 dkg másla. Dej toto těsto k prvnímu těstu, vyválej je a nech odpočinout, pak opět vyválej a nakrájej na čtverhranné kusy v tlouštce hřbetu nože.

Nyní dej jemně nakrájená míšeňská jablka s kouskem másla dusit, oslaď je a zahusti strouhaným perníkem a dej malou lžičku této nádivky na každý kus těsta. Přelož je pak na způsob rohlíčků, potři vejcem, posyp jemně strouhanou houskou, dej rohlíčky ještě trochu vykynout a upeč je do zlatožluta.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.