Babiččiny recepty: Kloktadlo z babského ucha
Jak dobře víme, kuchyně našich babiček nebyly jen místem přípravy pokrmů. Doma se připravovaly i různé masti, čaje či kloktadla. A recept na kloktadlo z šalvěje pro nás má Vladimíra Jakouběová.
- Po jedné lžíci:
- šalvěj lékařská
- divizna velkokvětá
- heřmánek pravý
- květu akátu
- květ černého bezu
- 1/2 l vody
Byliny smícháme. Jednu čajovou lžičku směsi nasypeme do chladné vody, přivedeme k varu, krátce povaříme, necháme ustát, scedíme a přidáme na špičku nože jedlou sodu. Odvarem kloktáme několikrát denně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.