Babiččiny recepty: Kloktadlo z babského ucha

Jak dobře víme, kuchyně našich babiček nebyly jen místem přípravy pokrmů. Doma se připravovaly i různé masti, čaje či kloktadla. A recept na kloktadlo z šalvěje pro nás má Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • Po jedné lžíci:
  • šalvěj lékařská
  • divizna velkokvětá
  • heřmánek pravý
  • květu akátu 
  • květ černého bezu
  • 1/2 l vody

Byliny smícháme. Jednu čajovou lžičku směsi nasypeme do chladné vody, přivedeme k varu, krátce povaříme, necháme ustát, scedíme a přidáme na špičku nože jedlou sodu. Odvarem kloktáme několikrát denně.  

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.