Babiččiny makové žemle

Součástí venkovských stavení v dobách našich babiček byla pec. A tak v kuchyni nemohla chybět lopata, kterou se sázelo do pece. Třeba makové žemle. Ale ty se dají upéct i v troubě na plechu. Jak na to, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 1 kg hladké mouky
  • ½ l mléka
  • 4 dkg čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • 15 dkg cukru
  • 2 vejce
  • 10 dkg másla nebo sádla
  • na potření: 1 vejce, 1 lžička vody, 1 lžička cukru
  • na posyp: mák

Do trochy teplého mléka nasypeme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a v teple necháme vzejít. Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme zbytek cukru, vejce, rozpuštěné vlahé máslo, zbytek vlažného mléka a kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme nakynout aspoň 1 a půl hodiny.

Z nakynutého těsta ukrajujeme lžící větší kousky a dáváme na pomoučený vál. Každý kousek vyválíme na dlouhý váleček, stočíme do šneka a vnější konec založíme pod prostředek. Skládáme na plech (pokud bychom pekli v peci, pak na ošatku, ze které přeneseme na chlebovou lopatu). Vejce vidličkou rozšleháme s vodou a cukrem a žemle jím potřeme. Posypeme mákem a upečeme ve vyhřáté troubě či peci dozlatova.