Babiččiny lektvar na ledviny
Důležitou součástí kuchyní našich babiček byly bylinky. Ty se hodily nejen k dochucování jídel, ale také k přípravě různých léčivých přípravků, nazývaných oléčovadla.
Na podporu ledvin smíchejte 40 g kořene jehlice, 30 g listů břízy a 30 g kořene lékořice. 1 lžičku směsi zalijte 1 1/5 dcl vody. Byliny nechte přes noc louhovat ve studené vodě. Potom vše ve stejné vodě asi deset minut povařte a dalších deset minut nechte ustát. Pak přeceďte. Pijte pouze jednou denně nalačno po dobu tří dnů, následně čtyři dny vynechte a pak opakujte. Tímto způsobem užívejte čaj maximálně osm týdnů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.