Babiččiny hnětýnky

K povídání o vybavení kuchyní našich babiček, tentokrát o válech a válečcích, Vladimíra Jakouběova a Jaroslav Hoření přidají recept na přípravu hnětýnek.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Dáme na mísu tři žloutky, čtvrt litru smetany, 20 dkg tlučeného cukru a třeme to s 20 dkg másla, až vše dobře spojí. Do hrnku vlahého mléka dáme 3 dkg kvasnic, a necháme na teplém místě zkynout. Zkynutý kvásek přilijeme k utřenému těstu a dobře promícháme. Za stálého míchání přidáme tolik sypké mouky, až je z toho husté těsto. Přidáme špetku soli a na vále je dokonale propracujeme.

Do propracovaného těsta přidáme hrst očištěných hrozinek a dáme v míse vykynout. Zkynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, válečkem vyválíme na prst silně; z vyváleného těsta krájíme pomoučeným tvořítkem menší bochánky a dáme je na plechu ještě na kamna dokynout. Zkynuté potřeme žloutkem, rozředěným trochou vody, posypeme drobně usekanými mandlemi nebo ořechovými jádry a pečeme volně asi půl hodiny do růžova. Upečené sypeme za tepla vanilkovým cukrem.