Babiččiny bramborové vdolky
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou zapomenutý zvyk loutkových představení, odehrávajících se na jevišťátku s betlémem, a přidají recept na postní pokrm.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Dej ½ kg mouky na rendlík, rozmíchej 1 celé vejce, 1 žloutek a sůl ve 1/3 mléka, rozdělej 2 dkg kvasnic ve vlažném mléce, ostatním mlékem polij a dej to všechno do mouky spolu s 5 lžícemi rozpuštěného másla. Zadělej těsto a řádně promíchej, posyp moukou a nech kynouti.
Když se těsto řádně zdvihlo, dej do něho 4 velké uvařené a za studena rozstrouhané brambory a řádně promíchej; těsto vezmi na prkno a proválej, udělej z něho buď malé vypíchané vdolečky nebo velké vyválené vdolky, nech je opět řádně kynouti. Peč je potom v nepříliš horké troubě. Upečené je potři máslem, namaž povidly, posyp strouhaným tvarohem a ozdob kyselou smetanou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.