Babiččino kvašené zelí
Důležitou surovinou domácností našich babiček bylo kvašené zelí. To se nakládalo do kameninových hrnců. Jak na to, poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- 10 kg bílého zelí
- 20 dkg kuchyňské soli
- 2 dkg kmínu
- koprová semínka
Hlávky zelí očistíme, opláchneme a pomocí kruhadla nebo ručně nakrouháme i s košťály (před krouháním je několikrát nařízneme). Nakrouhané zelí smícháme se solí, kmínem a koprem. Zelí dome zeláku nebo do sudu a dobře upěchujeme dřevěnou palicí. Můžeme posypat sekanou cibulí nebo se zalít kysanou smetanou. Pak přiklopíme dřevěným dřívkem a zatížíme kamenem a přikryjeme poklicí. Po vykvašení můžeme zelí jíst syrové i vařené. Na jaře pro doplnění vitamínů zužitkujeme i lák, který pomáhá při horečnatých onemocněních.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.