Babiččino kvašené zelí
Důležitou surovinou domácností našich babiček bylo kvašené zelí. To se nakládalo do kameninových hrnců. Jak na to, poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- 10 kg bílého zelí
- 20 dkg kuchyňské soli
- 2 dkg kmínu
- koprová semínka
Hlávky zelí očistíme, opláchneme a pomocí kruhadla nebo ručně nakrouháme i s košťály (před krouháním je několikrát nařízneme). Nakrouhané zelí smícháme se solí, kmínem a koprem. Zelí dome zeláku nebo do sudu a dobře upěchujeme dřevěnou palicí. Můžeme posypat sekanou cibulí nebo se zalít kysanou smetanou. Pak přiklopíme dřevěným dřívkem a zatížíme kamenem a přikryjeme poklicí. Po vykvašení můžeme zelí jíst syrové i vařené. Na jaře pro doplnění vitamínů zužitkujeme i lák, který pomáhá při horečnatých onemocněních.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka