Babiččino kvašené zelí

Důležitou surovinou domácností našich babiček bylo kvašené zelí. To se nakládalo do kameninových hrnců. Jak na to, poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 10 kg bílého zelí
  • 20 dkg kuchyňské soli
  • 2 dkg kmínu
  • koprová semínka

Hlávky zelí očistíme, opláchneme a pomocí kruhadla nebo ručně nakrouháme i s košťály (před krouháním je několikrát nařízneme). Nakrouhané zelí smícháme se solí, kmínem a koprem. Zelí dome zeláku nebo do sudu a dobře upěchujeme dřevěnou palicí. Můžeme posypat sekanou cibulí nebo se zalít kysanou smetanou. Pak přiklopíme dřevěným dřívkem a zatížíme kamenem a přikryjeme poklicí. Po vykvašení můžeme zelí jíst syrové i vařené. Na jaře pro doplnění vitamínů zužitkujeme i lák, který pomáhá při horečnatých onemocněních.