Babiččina novoroční čočka

Co dělat, aby nás v novém roce neopustilo štěstí a jak uvařit novoroční čočku? Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept od babičky.

Ingredience
  • 30 dkg čočky
  • sádlo
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • 2 cibule
  • sůl
  • mletý pepř
  • 3 bobkové listy
  • 2 - 3 lžíce octa
  • majoránka
  • česnek podle chuti (asi 3 stroužky)

Přebranou čočku propláchneme a necháme přes noc zalitou vodou. Druhý den přidáme bobkový list a čočku uvaříme doměkka. Na trošce sádle osmahneme cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer a společně smažíme, až je zelenina měkká. K měkké zelenině pak přidáme uvařenou čočku. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku, promícháme a chvilku společně povaříme. Před koncem vaření dochutíme solí a octem. Nakonec vmícháme podle chuti rozmačkaný česnek. Podáváme s plátky uzeného masa nebo s volským okem.