Babiččina novoroční čočka
Co dělat, aby nás v novém roce neopustilo štěstí a jak uvařit novoroční čočku? Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept od babičky.
- 30 dkg čočky
- sádlo
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 2 cibule
- sůl
- mletý pepř
- 3 bobkové listy
- 2 - 3 lžíce octa
- majoránka
- česnek podle chuti (asi 3 stroužky)
Přebranou čočku propláchneme a necháme přes noc zalitou vodou. Druhý den přidáme bobkový list a čočku uvaříme doměkka. Na trošce sádle osmahneme cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer a společně smažíme, až je zelenina měkká. K měkké zelenině pak přidáme uvařenou čočku. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku, promícháme a chvilku společně povaříme. Před koncem vaření dochutíme solí a octem. Nakonec vmícháme podle chuti rozmačkaný česnek. Podáváme s plátky uzeného masa nebo s volským okem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.