Babiččina jeřabinka

 Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připravili něco dobrého na zahřátí z kuchyní našich babiček, třeba na víkendový výlet. Jeřabinku. A také povídání o měchu a jeho následnici, placatce.

Ingredience
  • 1 kg zralých jeřabinek
  • 1 l vody
  • 25 dkg cukru
  • 2 celé skořice
  • 1 l domácí pálenky

Jeřabinky nejlépe přešlé mrazem očistíme, krátce povaříme s vodou a propasírujeme. Propasírovanou šťávu nalijeme do hrnce, přidáme cukr a celou skořici a vaříme asi 5 minut. Necháme vychladnout, nalijeme do malého demižónu, přilijeme pálenku a dáme asi na 2 týdny v teple uzrát. Potom přes plátýnko stáčíme do lahví.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.