Babiččina bramborová litina

Tentokrát budeme vařit podle receptu s poněkud neobvyklým názvem - litina. Pokrm z brambor s tímto názvem se skutečně vařil na Jilemnicku. Nejen recept, ale i další povídání o bramborách, připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • ½ litru mléka
  • 20 dkg hrubé mouky
  • sůl dle chuti
  • majoránka
  • 10 dkg nemletého máku
  • 5 dkg vepřového sádla

Brambory pečlivě oloupejte, omyjte a nastrouhejte do mísy nahrubo. Pokud pustí šťávu, sceďte ji. K bramborám přidejte sůl a majoránku, hrubou mouku a vlijte mléko. Všechny suroviny dobře promíchejte a vytvořte řidší těsto. To nalijte do pekáčku, který jste předtím vymazali vepřovým sádlem a vysypali nemletým mákem. Rovnoměrně rozprostřené bramborové těsto vložte do vyhřáté trouby a upečte.

„Litinu“ podávejte vlažnou s hrníčkem mléka nebo podmáslí.