Babiččin nákyp z jablek

Kuchyně našich babiček se od těch našich lišily značně. Pojmy jako zdravá dětská strava nebyly prakticky známé, ale přesto pro vás Vladimíra Jakouběová našla pár dětských receptů. Recept na nákyp z jablek natočil Jaroslav Hoření.

Vymaž formu nebo kastrol máslem a vysyp strouhanou žemličkou, pak ji poklaď vrstvou oloupaných nakrájených jablek, posyp je tlučeným cukrem a drobně nasekanými ořechy, na to dej opět vrstvu jablek, zase je posyp, a tak pokračuj, až je forma do polovice plná; nyní odměř tolik mouky, co vážejí 4 vejce, a též tolik cukru. Vejce roztluč na misku a tři je půl hodiny s tím cukrem, pak do toho zlehounka vmíchej tu mouku, přidej k tomu buď citronovou, nebo vanilkovou chuť, nalej to na jablka a nech to hodinu zvolna péct.