Živě od vás: Velikonočně vyladěný Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova

Za našimi dalšími hostiteli jsme se vydali do Dolánek, kde se nachází typická ukázka tradiční lidové architektury turnovského typu z 18. století, Dlaskův statek. Dozvěděli jsme se nejen, jak se rodila právě dokončovaná nová expozice „Na statku od jara do zimy“, ale i jak budou na Dlaskově statku slavit Velikonoce.

Navštívili jsme s mikrofonem Dlaskův statek v Dolánkách

Naše tradiční středeční výjezdy na zajímavá místa za zajímavými lidmi pokračovaly o Škaredé středě 13. dubna návštěvou Dlaskova statku v Dolánkách u Turnova. Jedna z nejznámějších usedlostí v Českém ráji se v té době chystala na novou návštěvnickou sezonu, se začátkem na Bílou sobotu 16. dubna.

Jak budou probíhat tradiční Velikonoce na Dlaskově statku i jak vznikala nová stálá expozice „Na statku od jara do zimy“ se redaktor Jaroslav Hoření ptal paní Vladimíry Jakouběové a ředitele Muzea Českého ráje, pana Jana Prostředníka.

Jaká je historie Dlaskova statku a Josefa Dlaska, který statek jako písmák, kronikář asi nejvíc proslavil? O čem pojednává nová expozice „Na statku od jara do zimy“ a jak se bude proměňovat? Co obnáší tvorba nové expozice, co a jak se vyrábí? A co na Dlaskově statku chystají na Velikonoce? Poslechněte si záznam přímého přenosu.

Spustit audio

Související