Když na vás dýchne historie: Ředitel turnovského muzea našel souvislost vystavené oprátky s vlastní rodinou

5. květen 2021

3. května 1947 byl v Jičíně oběšen vyšetřovatel gestapa, smutně proslulý mučením Čechů. Použitá oprátka je teď součástí výstavy Na poslední cestě v Muzeu Českého ráje v Turnově. Jeho ředitel Jan Prostředník našel souvislost oprátky s historií vlastní rodiny.

Byl to velmi mrazivý pocit. Když jsem si ty fotky prohlížel, tak jsem byl v muzeu sám...
Jan Prostředník, ředitel turnovského muzea

U vystavené oprátky je připsáno: „Provaz, na kterém byl dne 3. května 1947 oběšen Němec a gestapák, zrádce smutně proslulý v Jičíně a kartouzské věznici mučením českých lidí Anton Dworzak. Provaz daroval pro jičínské museum sám popravčí Majer.“ A právě autentický zápis na papírové obálce, ve které byla oprátka, zaujal při přípravě výstavy Na poslední cestě, historika Jana Prostředníka. Antonín Dvořák byl totiž člověk, který mučil jeho dědečka.

„Anton Dworzak se do druhé světové války psal jako Antonín Dvořák. Byl to velmi nelítostný a brutální vyšetřovatel, který má na svědomí řadu umučených, stejně jako jeho kolega František Rošánech – Franz Rozschanek. Také to byl sudetský Němec, který se krátce poté také dočkal spravedlivého rozsudku. Oba dva pánové se velmi špatně podepsali na mém dědečkovi, Josefu Vacardovi, který byl vyšetřován gestapem v Jičíně. Právě ten Antonín Dvořák vymlátil dědečkovi při výslechu všechny zuby,“ přiblížil příběh svého dědečka a jeho souvislost exponátem ředitel Muzea Českého ráje Jan Prostředník.

Kolegyně z jičínského muzea, které do Turnova zapůjčila k vystavení oprátku, poslala Janu Prostředníkovi i fotografie z poválečného soudního procesu s vyšetřovatelem gestapa Antonem Dworzakem. Turnovský historik pak na historických snímcích našel mezi svědky vlastního dědečka.

Na fotografiích z poválečného soudního procesu s vyšetřovateli gestapa našel Jan Prostředník mezi svědky vlastního dědečka

„Byl to velmi mrazivý pocit. Když jsem si ty fotky prohlížel, tak jsem byl v muzeu sám. Chvilku mě oblévalo horko, chvilku zima, protože najednou se mi to všechno propojilo dohromady. To co mi dědeček, respektive rodiče potom, o tom všem povídali, a pak když jsem ho viděl na té fotografii, tak to bylo hodně silné,“ popsal Jan Prostředník okamžik, kdy na něj dýchla historie.

Výstava Na poslední cestě rozdělenou na část Zločin, trest a záhrobí v Kamenářském domě a část Smrt a pohřby v Pojizeří napříč staletími v hlavním sále Muzea Českého ráje v Turnově je plánovaná do 5. září.

autoři: Jaroslav Hoření , Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související