VIDEO: Turnovské muzeum vystavuje repliku Napoleonovy koruny, vyrobil ji uznávaný šperkař Jiří Urban

Muzeum Českého ráje v Turnově mimořádně vystavilo repliku císařské korunovační koruny Napoleona Bonaparta. Pro soukromého sběratele ji vytvořil šperkař Jiří Urban. Za třpytivou krásou se do zabezpečené klenotnice vydala redaktorka Ivana Bernáthová.

Čtěte také

Zájemci si mohou v turnovském Muzeu Českého ráje prohlédnout přesnou kopii císařské koruny Napoleona Bopnaparta. Tu po více než ročních přípravách a realizaci dokončil výtvarník a šperkař Jiří Urban pro soukromého investora. Všechny díly jsou k sobě spojeny šroubením.

Práce si vyžádala více než rok času i vzhledem k výrobě nádherných rytin, které zhotovila Eva Víšková-Mrákotová. Rytiny jsou v přírodním kameni s co nejvěrnějším zabarvením a vyrobené s maximální přesností jako na originále. Originál koruny, který je vystavený v Louvru, nechal Napoleon Bonaparte zhotovit ke své korunovaci v roce 1804.

Redaktorku Ivanu Bernáthovou s klenotem seznámili jeho autor, šperkař Jiří Urban a kurátor výtvarných sbírek a šperků Muzea Českého ráje v Turnově Miroslav Cogan. Poslechněte si reportáž.

Replika koruny císaře Napoleona Bonaparta je v Muzeu Českého ráje mimořádně k vidění do 6. února.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.