Tradiční mazance, ale také indiánci jako kuřátka. I takové jsou Velikonoce podle libereckých pekařů

18. duben 2025 10:50

Ceny surovin na pečení rostou. Podle společnosti Česká distribuční, která zkoumá letáky sedmi největších řetězců s potravinami, balík základních surovin na velikonoční pečení meziročně zdražil o 13 procent. Rostoucí ceny vajec, másla nebo mouky zaznamenali i provozovatelé pekáren v Liberci. Zjišťovali jsme, jak se na velikonoční zákazníky připravují.

Tradiční mazance od libereckého pekaře Jana Hlada

„Obnáší to připravit si nové těsto, mazancové, které zaděláváme metodou na omládek. To je smíchané droždí, mléko a mouka do konzistence lívancového těsta, které vzejde a následně se zapracuje. Dělá se to proto, protože v tom těstě je hodně tuku a ten omládek je silnější, než kdyby tam bylo jenom droždí,“ přiblížil pekař Jan Hlad z pekárny v liberecké Husově ulici.

Pistáciová kuřátka od liberecké cukrářky Sáry Suchardy jsou prý vylepšené vánoční vosí úly

Pekárna si zakládá zejména na kvalitních surovinách. „Používáme jiné suroviny, a tím pádem ta cena jde nahoru, ale pak se to podepisuje na té kvalitě a tu si zákazník najde,“ vysvětlil Jan Hlad. Mazance prý pečou každý den, ale pokud si lidé chtějí být jistí, že se na ně dostane, mají si je raději předem objednat.

Mazance a další velikonoční pečivo nabízí taky liberecká pekařka a cukrářka Sára Sucharda, která vyrábí třeba i takové zajímavosti zajímavostmi jako jsou třeba indiánci v podobě velikonočních kuřátek.

Liberecká pekařka a cukrářka Sára Sucharda

„Moc mě baví hrát si s těmi klasickými podáními dezertů. Takže klasický indiánky budou vypadat jako kuřátka a pistáciová kuřátka jsou vlastně upgrade vánočních vosích úlů,“ nastínila Sucharda s tím, že vše vyrábí na objednávku.

„Každý dortík má už svého koncového spotřebitele a vím předem, kolik toho budu péct,“ uvedla pekařka a cukrářka. Do ceny výrobků se podle Suchardy zdražení surovin promítne pouze lehce.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat