Zelné knedlíky

Jednou z nejdůležitějších surovin našich babiček byly brambory. Někdy jako hlavní jídlo, jindy jako příloha. Ale příloh znaly více. Některé z nich jsou už pozapomenuty. Třeba zelné knedlíky. Jak na jejich přípravu natočil redaktor Jaroslav Hoření se sběratelkou receptů Vladimírou Jakouběovou.

Ingredience
  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 4 plátky slaniny
  • hrnek kysaného bílého zelí
  • 1 vejce
  • 3 žemle
  • pepř
  • sůl

Žemle nakrájíme na kostičky a opečeme. Nasypeme do misky a pokropíme vývarem.   Mouku smícháme s nakrájenou slaninou, přidáme vejce, dobře vymačkané zelí (bez šťávy) kostičky žemle, sůl a pepř. Ze směsi uhněteme těsto, ze kterého připravíme dva válečky. Vložíme do hrnce s vroucí vodou, vaříme 25 minut. Uvařené knedlíky nakrájíme na plátky.                

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.