Zdravotnické metody 21. století

Kam se posunula léčba infarktu? Co všechno odhalí pozitronová emisní tomografie a jak snímače pohybu pomůžou nemocným dětem? Seriál týdne představuje nejnovější zdravotnické metody využívané v Libereckém kraji.

V prvním díle se budeme věnovat bariatricko-metabolickým operacím, které pomáhají pacientům s nadváhou. Provádějí se jen na několika pracovištích v České republice. Jediným místem v Libereckém kraji je nemocnice v Turnově.

Nejmodernější zařízení v kraji je nový pavilon nukleární medicíny liberecké nemocnice s pozitronovou emisní tomografií. Slouží nejen pacientům krajského onkologického centra.

Laboratoř pohybu je nová vyšetřovací metoda, která pomocí snímání pohybu pomáhá odhalit problémy pohybového aparátu. Mají ji na pracovišti biomechaniky Krajské nemocnice v Liberci.

Trojrozměrné tiskárny nejsou žádnou novinkou. Ve zdravotnictví pomáhaly už v době covidu-19, kdy se na nich tiskly například ochranné štíty. V Krajské nemocnici v Liberci 3D tisk pomáhá i chirurgům, pro které připravují modely poškozených kostí či tkání, což urychlí čas operace.

Infarkt postihne v České republice každoročně kolem 22 tisíc lidí. Jediné pracoviště v Libereckém kraji, které ošetřuje lidi se zástavou srdce a akutním infarktem, je kardiovaskulární centrum Krajské nemocnice v Liberci. Patří mezi tři největší centra takzvaných koronárních intervencí v zemi. Novou metodou tam léčí také pacienty se srdeční arytmií, a to takzvanou katetrizační ablací.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související