Letní minietiketa, aneb Za gentlemana a dámu i o dovolené

Ponožky v sandálech? Nahoře bez? Do jídelny v plavkách? I k létu, které je spojené i s odpočinkem a pohodou, patří dodržování pravidel zdvořilého chování, takzvaná etiketa. V Seriálu týdne pod Ještědem nabízíme tipy, jak ji zvládnout.

Dozvíte se, jestli je správné blokovat lehátka u bazénu přehozeným ručníkem, co s cizími dětmi, které k vaší nelibosti dovádějí u bazénu. S redaktorkou Alenou Škraňkovou a odborníkem na etiketu Milanem Knotkem se také vzneseme do vzduchu a dozvíme se, co s cestujícími, kteří bezohledně sklopí sedačku. Nebo jak se zachovat v restauraci, když si k vám bez ptaní přisedne neznámý člověk.

A zavítáme i na pláže a připomeneme si, zda je vhodné opalovat se „nahoře bez“ například v Egyptě či u českého rybníka a také jak se na nás budou dívat v přímořském letovisku, když do jídelny nakráčíme v plavkách. Etiketu není radno podceňovat ani při cestě z koupaliště městskou hromadnou dopravou.

Léto je také čas seznamování se a navazování nových přátelství. Dotkneme se tedy také tématu s potíží pamatovat si nová jména. A když už budeme u hovoru, připomeneme si některé nešvary hovorové češtiny a používání protimluvů.

Podíváme se i na trapas, který se může stát na letišti, zjistíme, zda etiketa dovoluje jíst ve vlaku, i jaký je „dress code“ v tropických teplotách. Připomeneme, že ve městě i na promenádě chodíme důstojně a probereme telefonování v restauraci.

Spustit audio

Související